مدیریت نشریات علمی - پژوهشی فارسی و انگلیسی

یکی از مشکل‌ترین قسمت‌های هر مجلۀ علمی ـ پژوهشی مدیریت واحد ارتباط با نویسندگان، داوران و تیم ویراستاری فنی و علمی است. کارشناس نشریه باید آشنا با سامانه‌های مدیریت نشریات، مسلط به محیط وب، مسلط به جزئیات مقاله‌نویسی، دانا به استفاده از نرم‌افزارهای ورد، Latex، فتوشاپ و مسلط به نرم‌افزارهای مربوط به فایل‌های PDF باشد. کارشناسان مجلات در مؤسسهٔ دانش‌گستر فرنام آموزش‌دیده و آمادۀ ایجاد ارتباط بین کلیۀ اعضای مجلۀ علمی ـ پژوهشی هستند.

ویژگی‌های کارشناسان آموزش‌دیدۀ فرنام

1.       کارشناسان فرنام یاد گرفته‌اند که در هر شرایطی با نویسندگان رفتار مناسبی داشته باشند.

2.      نظارت منظمی بر کار داوران داشته باشند و گزارش مدون داوری آن‌ها را به سردبیر بدهند.

3.     کارشناسان فرنام آموزش دیده‌اند که در شرایط بحران (عقب‌افتادگی شمارگان) چگونه با تسلط و مدیریت بر تیم، کارها را انجام دهند.

4.      کارشناسان فرنام آگاه‌اند از اینکه چه نوع گزارش‌هایی به عملکرد مثبت سردبیر کمک می‌کند و با تحلیل آمار و نتایج، سردبیر را همواره راهنمایی می‌کنند.

5.     مقالات را از نظر کیفی و تکنیکی بررسی می‌کنند و با اعمال قانون نشریات، خطای نویسندگان را به آن‌ها گزارش می‌دهند.

6.      بر نرم‌افزارهایی مانند Word تسلط دارند و تفاوت نسخه‌های 2007 و 2013 را می‌دانند و همواره در استفاده از این نرم‌افزارها به‌روز هستند.

7.     برای درک محیط علمی مجله بر موضوع آن تسلط دارند و در زمینه‌های مختلف شناخت مقالات، مشاورۀ درستی به سردبیر می‌دهند.

8.     سامانه‌های آنلاین مدیریت مجلاتِ شرکت‌های گوناگون را مطالعه کرده‌اند و نقاط ضعف و قدرت آن‌ها را فراگرفته‌اند. کارشناسان فرنام بیشترین بهرۀ کاری را از سامانۀ مجلات حاصل می‌کنند.

 

 تعدادی از مشتریان که با استفاده از خدمات کارشناس هزینۀ خود را کاهش داده‌اند: